Профил
Любими
Кошница
Какво не знаете за най-знаменития аромат на света

Какво не знаете за най-знаменития аромат на света

Chanel №5 е признат за най-прочутия, най-продавания и изобщо най-най-знаменития аромат на света. На всички времена! И до днес на всеки 5 минути се продава по един парфюм с легендарна история.

След три години ще отбележим век от създаването на иконичното ухание, в което Коко Шанел е вложила идеята си за божествена елегантност и олицетворение на стилната женственост.

„Какво нося в леглото? Chanel 5, разбира се…“ Това е крилатата фраза на Мерлин Монро, която сме чували всички, но ето няколко факта, които вероятно не знаете за уханието:

Идеята 

Прочутата дизайнерка Габриел Шанел е била още никому неизвестна девойка, когато е мечтаела да сътвори ухание, което е не просто цветна есенция, която изветрява бързо - такива блудкави и сладникави ухания са ползвали жените в началото на XX в.

Те буквално са се поливали с есенциите, защото те не са били достатъчно дълготрайни, а Шанел е искала нейният аромат да съпътства жените дълго.

Около 20-те години на века е започвала да процъфтява и индустрията на парфюмните флакони и проектантите им са се стремели да ги направят кой от кой по-претенциозни и натруфени.

Но мечтата на гранддамата на световната мода е била да създаде парфюм, който не само няма заместител, но и е абсолютен уникат и във външността. За да постигне това, тя решава да постави уханието в семпло квадратно шише, в тон с популярното тогава течение в изобразителното изкуство, наречено „пуризъм“ – стилизирани творби, изчистени от каквито и да било детайли.

Шедьовърът

На 5 май 1921 г. великата Коко Шанел за пореден път посещава парфюмериста Ернест Бо, комуто е поръчала да създаде неповторимото ухание. Тя вече е отхвърлила четири варианта на аромата, но петият, който включва повече от 80 съставки, пленява сетивата – не само нейните, но и на всички – истинска модна икона.

В една от по-съвременните версии Chanel №5 Eau Premiere са включени нероли от Тунис, иланг-иланг от Комопските острови и алдехиди, плюс роза и жасмин абсолют, а в основата е сандалово дърво, ванилия и ветивер от Бурбон.