Профил
Любими
Кошница
Italica – гурманската звезда на Xerjoff Casamorati 1888

Italica – гурманската звезда на Xerjoff Casamorati 1888

В първото си издание „Italica“ е ексклузивен за Harvey Nichols и в лимитирани бройки, но от Xerjoff явно са размислили и отново имаме удоволствието да приветстваме този изключителен парфюм на пазара, без лимити и ексклузивитети.

В традициите на марката, която обича да глези феновете си, получваме нищо по-малко от епичен гурмански шедьовър с изключителните пропорции, гордост за създателя си. Ултрареалистична бисквита под формата на аромат, не ароматизатор, а аромат от най-висок клас, в който няма нищо синтетично – с едно пръс и сте на коледните базари, които традиционно се правят на големите катедрални площади, блестят празнични украси и отвсякъде ви обгръщат миризмите на прясно изпечени сладки, поднесени с топло карамелено лате.


Бадемите и шафранът водят заряда в отварянето. Прекрасни млечни бадеми и остро пикантен  шафран - от друга страна, като опозиция на сладостта, а сладостта е интензивна, ванилова, безпощадна!  Взаимодействието между различните акорди е просто виртуозно! Карамелът се разлива след няколко минути и звученето започва да става все по-ядливо. Остротата на шафрана отслабва след около час, докато компанията от бадеми, мляко и карамел продължава все още да звучи,  подчертана от една, никъде неописана нотка  на алкохол с ванилия. Дочуват се празнични наздравици на фона на запотени прозорци и класически арии. Атмосферата обаче  не е така безобидна като  джинджифиловите бисквитки на Baptême du Feu - Serge Lutens, а по-скоро като на онези специфични сладкиши с алкохол, които не ви позволяваха да опитвате като малки и си щипвахте парче, когато никой не ви гледа.

Сладостта е покъртителна и сдържана едновременно, на всеки етап, с опонираща нотка за баланс.

Casamorati Italica е вкусен, перфектно балансиран гурман. Присъствието му е сериозно, особено отблизо, а трайността му е направо плашеща. Аромат за истински гурме фенове, които могат да го понесат, много различен и специален, който тъкмо навреме добавите към коледните подаръци.


by Vanya Pencheva