Профил
Любими
Кошница
Главният витамин за кожата – кой е той и на какво е способен

Главният витамин за кожата – кой е той и на какво е способен

Ретинолът е една от многобройните форми на витамин А, която влияе силно на състоянието на кожата ни, стимулира изработването на колаген и съответно е отговорна за младежкия вид и здравето на кожата, обясняват дерматолози.

Ретинолът е безценен в борбата с акнето, вредното влияние на слънчевите лъчи и въобще за красивия тен – намалява пигментните петна, изравнява и укрепва кожата. Процесът за възстановяване е дълъг, затова и резултатите стават видими след около половин година редовна употреба в козметични продукти. Но е редно да ви ги назначи специалист, защото ретинолът е силна съставка и не е подходяща винаги и за всяка кожа.

Ето какво да търсите:

- Смята се, че концентрация на ретинол до 1% в козметичния продукт е оптимална за антиейдж продукти, тъй като не причинява раздразнения и други кожни реакции и може да се използва на всяка възраст.

- Ако никога не сте използвали продукт с витамин А в състава, започнете със специален крем или гел с ретинол, като първоначално тествате на малък участък. В началото на употребата е възможно тази съставка да раздразни кожата.

- Ако искате да лекувате акне, можете да използвате продукт, съдържащ третиноин (транс ретинова киселина - киселинна форма на витамин А), но само след консултация с лекар, както и когато използвате каквато и да било медицинска козметика, тъй като има опасност да развиете свръхчувствителност.

- Слънцето разрушава молекулите на ретинола, затова нанасянето му е препоръчително преди лягане. Ако живеете или се каните да пътувате в страни със сина слънчева светлина, не използвайте крем с ретинол поне седмица преди и след пребиваването си там.

- Докато използвате продукти с ретинол, не правете химически пилинг, не нанасяйте скрабове и тонери на спиртна основа на участъците, които обработвате с ретинол.

 Попитайте вашия дерматолог за допълнителни инструкции, за да избегнете нежелани раздразнения.