Профил
Любими
Кошница
Архитектът, който заложи на ексцентричния дизайн

Архитектът, който заложи на ексцентричния дизайн

Или какво е да шиеш с клещи, вместо с игли и конци и да правиш парфюми с пикантни подправки

Какво е да носиш рокля от намачкана хартия, от алуминиево фолио и жарсе, съединени със скоч? Това знаят почитателките на краля на модата с алтернативни материали - Пако Рабан, виртуоз в прикрепването на брънки от верига към кожа и трико. Необикновените тоалети и аксесоари, които създава, са на особена почит в ексцентричната мода, киното и театъра, но необикновени са и уханията, излезли от неговата модна империя.

Половин век креативност

Той създава своята марка преди малко повече от половин век – през 1966 г., но преди това, 84-годишният испански дизайнер преминава през сериозна школа, и опитът му го нарежда сред най-креативните и модерно мислещи личности на XX в.

Франсиско де Рабанеда-Куерво се ражда през 1934 г. в градчето Сан Себастиан, което в наши дни е известен курорт. Майка му е главен шивач в испанския клон на модна къща „Баленсиага“. През Гражданската война в Испания семейството се мести във Франция, където Пако учи архитектура в Училището за изящни изкуства в Париж.

Пластмаса, фолио, метал

Първите му стъпки в модата са оригинални бижута и копчета, които създава от пластмаса за „Баленсиага“, Ив Сен Лоран, „Диор“ и „Живанши“. След тях идва ред и на първата пластмасова рокля, която пък е последвана от други алтернативни материали за дрехи – ризници от фолио, непромокаема хартия, метални дискове, брънки от вериги, както и различни геометрични мотиви и модели, които сглобява.

Именно те прославят Пако Рабан като най-добрия моделиер, който си служи с математически и архитектурни методи и необичайни материали, за да пресъздаде женствеността и сексапила в тоалет.

Мистика и аромати 

Пако Рабан е дълбоко вярващ в духовното човек, с интереси в света на нумерологията, астрологията, древни философии и мистични тълкувания. Когато те се срещнат със законите на парфюмерията и любовта на дизайнера към метала, се получава нещо наистина уникално, по-скоро – над 80 уникални аромата, които излизат от неговата марка! Първият от тях – дамският Calandre е създаден в края на 60-те години, а най-новият - Black XS за мъже – тази година, но безспорният фаворит сред цялата плеяда е мъжкият

1 Million


Наистина необичаен аромат, за който са били нужни над 1500 проби, преди да достигне до нас с характерния си кадифено-тръпчив нюанс. Притегателна сила има и флакона му оформен като златно кюлче. От него долитат сладки ухания на бели цветя, рози, подчертани от канела, кехлибар и сива амбра – необичайна и интересна съставка.

Във всички парфюми с марката Paco Rabanne е характерно участието на пикантни подправки.

Още уханни легенди

Paco Rabanne Pour Elle

Легендарно ухание от 2003 г., създадено от Жак Кавалие и Оливие Кресп – велики парфюмеристи, с които Рабан работи от десетилетия.

В парфюма присъстват бял и розов пипер, фрезия, роза, мандарина, иланг-иланг и други обичайни и причудливи съставки в страстна и същевременно - мека комбинация.

Paco Rabanne Ultraviolet 

Дамският Ultraviolet е ориенталско-цветен и съдържа нотки на свеж пипер, празкова и розово дърво. В сърцевината се разтварят рози и жасмин, виолетки и екзотична смирна, кедър, сандалово дърво, кехлибар и ванилия.

Paco Rabanne Black XS за мъже 

Версията от 2018 г. напомня и външно, и по съставките си на едноименния парфюм от 2005 г. градински чай, лимон, черен кардамон, канела, пралини.

Paco Rabanne Invictus Aqua за мъже 

Invictus предизвика фурор при създаването си през 2013 г. и днес има 5-6 версии, сред които най-ни допада тазгодишно издание. То разчита на дървесните и водни нотки: грейпфрут, теменужки, морски дъх, палисандър, сива амбра и кехлибар.