Профил
Любими
Кошница
Родена да бъде звезда – Стела Маккартни

Родена да бъде звезда – Стела Маккартни

Стела Маккартни е безспорно една от жените, които бихме искали да познаваме не, защото е суперизвестна, а защото е суперинтересна и талантлива.

48-годишната дъщеря на прочутия „бийтълс“ Пол Маккартни и фотографката Линда Маккартни - Стела (Стела на латински език е звезда) отдавна грее на звездния небосклон, но не музикалния или артистичния. Тя е едно от централните действащи лица в съвременната мода и марката Stella McCartney е световноизвестна. Невинаги обаче е било така.

Как успява да си извоюва име извън славата на знаменитите си родители?

Раждането ѝ през 1971 година е изключително трудно, бебето едва не умира заедно с майка си. Сър Пол не спира да се моли и когато и двете се прибират благополучно у дома, той казва, че дъщеря му е родена „на крилете на ангел“ и кръщава семейната група Wings – „Криле“.

Момиченцето обикаля света заедно с известните си родители и по-голямата си полусестра Хедър и, осиновена от Пол Маккартни, с по-голямата си сестра Мери, и малкия си брат Джеймс. Въпреки, че семейството е много известно, музикантът държи наследниците му да имат нормално детство и ги записва в държавно училище в Съсекс.

Първата си авторска дреха Стела ушива още, когато е на 12 – шие сако за майка си, и само три години по-късно вече работи за първата колекция на Кристиан Лакроа, с която той придобива световна слава.

Стела следва моден дизайн в лондонския колеж по изкуствата Center Saint Martins College и вече е ясно, че  бъдещето ѝ е предопределено. След няколко самостоятелни колекции през 90-те тя е назначена за главен дизайнер на парижката водна марка Chloe, за която работи 4 години, но в началото на XXI век решава да направи своя модна къща.

Gucci дава финансово рамо за марката с нейно име. Тя лансира дамски облекла, аксесоари и слънчеви очила. Продава своите изобретения в над 40 страни и точно, когато изглежда, че е постигнала всичко (през 2000 г. е обявена за дизайнер на годината), Стела Маккартни дава да се разбере, че тепърва започва да се изкачва нагоре.

Нейна е булчинската рокля на Мадона за сватбата ѝ с Гай Ричи, прави тоалети за филми с Гуинет Полтроу, Джуд Лоу, Лив Тайлър...

Стела не се притеснява да измисля различни неща – в колаборация с известния карикатурист Робърт Крумб създава колекция тениски, дава името си и на оригинална колекция за H&M; шие тоалети, вдъхновени от класическия балет…

Флирт с козметиката

Първият си парфюм „Стела“ лансира на рождения си ден 13 септември 2003 г.  Ражда се и още една смела, но брилянтна идея – да основе собствена козметична линия Care („грижа“), която разработва продукти въз основата само на натурални съставки и е 100% екологична.

Ароматите Print Collection Stella 03, Stella Sheer и особено известният Stella Summer 2013 г. са сладки, сочни и свежи, те гравитират около аромата на роза, трендафил, лимон, зелена ябълка и амбър.

Докато Stella L.I.L.Y. е наистина супперспециално ухание, съчетало в себе си много подправки: трюфел, черен и червен пипер, но и момина сълза, мускус и пачули.

Спорт и страст

Всичко дотук са само част от многото неща, които ражда въображението на дизайнерката и в които се впуска със страст. Тя дава превес на спортните си колекции, например тази, която прави заедно с Adidas и жъне огромен успех с нея.

Прави дамски дрехи и обувки в пет категории – за гимнастика, бягане, плуване, тенис и ски. Стела тества моделите си със спортисти, за да получи професионални мнения за качеството особено в снежните спортове – ски и сноуборд са ѝ голяма любов.

Те са последвани от колекция за танци Gim Dance, от линия дамско бельо, аксесоари за пътуване…

Да не пропускаме да споменем, че тя, наред с енергичната си кариера, е и примерна съпруга и майка на четири деца от брака си с Аласдхаър Уилис, с когото са заедно от 2003 година.

Наистина е неудържима – така и я наричат: „Неудържимата Стела“!