Профил
Любими
Кошница
7 природни съставки в козметиката, които заглаждат кожата

7 природни съставки в козметиката, които заглаждат кожата

Спомняте ли си краставичения крем на майка ви? А медения ѝ балсам за устни, а шампоанът ѝ с лайка? Днес козметиката е на светлинни години от онези продукти, които е употребявала тя, но отново разчитат на някои основни натурални съставки – защото са великолепни за омекотяване, изглаждане на кожата и заличаване на несъвършенствата. Когато ги видите в състава на съвременната козметика, не се колебайте – даровете на природата са вечни!

Краставица


Кремовете за хидратиране на кожата, маските за лице и лосионите са особено полезни и за заличаване на белези от акне. Те могат да сведат до минимум възпалението.

Мед


Медените продукти за коса и тяло нямат аналог – този вълшебен природен дар овлажнява, подхранва, ексфолира, омекотява и изравнява тена по напълно естествен начин. А в комбинация със зехтин е незаменим в козметиката за лице и тяло.

Лайка


Силен антисептик и с антибактериално действие, лайката е включена във формулите на козметика за бебета и малки деца, за лице – при това за всеки тип кожа, както и в серии за коса, тъй като стимулира растежа.

Алое вера 


Дълго време сокът от алое вера е бил естествено средство за лечение на кожни заболявания. Сред многото си предимства, това растение е способно да намали възпаления, отоци и зачервявания, озарява кожата и я кара да сияе. Гелообразното вещество, което се съдържа в листата на растението алое вера, е важна съставка в много кремове и серуми за лице, а също в шампоани и продукти за коса.

Лавандула


Лавандулата помага при екземи, акне, успокоява възпаленията, помага и при изгаряния, възстановява тъканта на кожата. Тя е изключително мека и, като изключим безценните ѝ свойства в ароматерапията, е характерна с това, че е подходящ компонент в продукти за всекидневна употреба.

Коприва


Витамин К, който се съдържа в зеленолистните, като копривата и живовлека, е известен като чудесен съюзник в правилното кръвосъсирване. Това означава, че с кремове и козметика, която съдържа този витамин в състава си, помагат да се намалят синини, белези и, не на последно място - стрии. А когато комбинирате външната употреба с вътрешната, тоест, когато консумирате коприва, зеле и броколи, ще се излекувате и отвътре.

Витамин Е


„Витаминът на плодовитостта“ е важен антиоксидант, който има благотворно въздействие на кожата, като пази клетките от натрупване на токсини в тях. Съдържа се в много храни – яйца, месо, черен дроб, мляко, а също и в зародиша на житните растения.

Витамин Е успокоява кожата и помага за заличаване на стари белези. Ще го откриете в лосиони, сапуни, кремове с пшеничен зародиши.