Профил
Любими
Кошница
VALENTINO, който превръща жените в кралици на страстта

VALENTINO, който превръща жените в кралици на страстта

Дори малките деца в Италия знаят кой е Валентино Клементе Лудовико Гаравани, а по света милиони негови почитатели се вълнуват от творенията на краля на страстта - създателя на модна къща Valentino.

Той самият е бил дете, когато в началото на 40-те години на миналия век (роден е през 1933 г.) започва да рисува модни скици. Оттогава е неподражаемият му почерк да пресъздава елегантност и изящност в неповторима комбинация.

Валентино е роден в градчето Вогера, завършва Художествената академия в Милано и училище за висша мода в Париж. Следва работа за Десес и Ларош - известни дизайнери в средата на миналия век в Италия. Те го учат, че стилът и качествените материи са едно. Но краят на 50-те е всъщност началото на големия възход на Валентино.

 

Най-прочутият италиански дизайнер

Той основава малка дизайнерска къща в сърцето на страната – Рим, и с годините я превръща в емблема на женствената мода. През 1961 г. Валентино открива свое ателие и във Флоренция, която тогава се слави като модна столица. И още с първата си колекция грабва богатите дами.

Наричат го маестрото на висшата мода и то е точно така – Валентино дирижира предпочитанията към изящни кройки, елегантни и, същевременно - пищни тоалети, ефектни аксесоари и декорации – големите фльонги и неговият инициал „V“, както и червеният цвят са негови „запазени марки“.

 

Woman in red

Червеното е най-добрият цвят. Той е подходящ за всяка жена. Съществуват 30 различни нюанса на червеното: живот, смърт, страст, най-добрият начин да сложите точка на тъгата – ето това е червеното. От жена в червено трудно отмествате поглед.”

Това са негови думи, в които се влюбват почитателките му през 60-те, а много от тях се превръщат в икони на стила именно благодарение на дизайнера - Одри Хепбърн, Жаклин Кенеди, принцеса Маргарет, в по-ново време Елизабет Хърли и още много знаменити актриси. И всички използват името на Валентино и определението „велик“ в едно изречение.

Вечерните рокли Valentino са немислими без уханията, които се носят около тях и компанията му започва да разраства бизнеса си и в тази посока, макар самият Валентино да се оттегли официално от активна работа през 2007 г.

Година по-късно го видяхме в документалния филм „Валентино: последният император“, както и с малка роля, в която играе себе си в „Дяволът носи „Прада“.

Valentino Valentina


Така е наречен един от култовите аромати на марката, който разпръсква омайните ухания на Италия: тубероза и жасмин, диви ягоди и портокал, ванилия и мускус, кедър и кехлибар.

Друг парфюм от линията Valentino Valentina, който сепва с разкош, е Acqua Floreale. В него красивите чувства се пробуждат от нотки на диви цветя, многоцветни подправки и бергамот.

Valentino Uomo, Valentino Donna и още ухания продължават съблазнителната линия, но бихме искали да подчертаем уникалността на един конкретен парфюм на марката - Valentino Vendetta.

Той е наистина неописуемо хубав благодарение на оригиналните си съставки: пикантни билки, алдехиди, зелени аромати, иланг-илант и ветивер, мъх, смоли… Грациозно ухание, каквато е неговата вдъхновителка – гранддамата на Операта. За нея напомня и формата на флакона с прекрасна дълга рокля и забележителна фигура, въплъщение на самоуверената жена.

Вече 11 години, откакто Валентино не е начело на компанията си, но в началото на 2018 г. се насладихме на шармантна колекция за модната къща, която уверено продължава неговите идеи за стилна елегантност с ретро привкус. Тя е проектирана от друг, също така креативен дизайнер - Пиерпаоло Пичоли. И сме в очакване и на поредните ароматни шедьоври на марката.