Профил
Любими
Кошница
Atelier des Ors  Blanc Polychrome – илюзия в бяло

Atelier des Ors Blanc Polychrome – илюзия в бяло

Blanc Polychrome на нишовата къща Atelier des Ors звучи като едно голямо изключение, още с името си. По дефиниция бялото е ахроматичен цвят – основен и неутрален, така поне казват енциклопедиите. Полихромен  от друга страна - означава създаден от множество цветове, многоцветен и този парфюм наистина се оказва такъв – бял и многоцветен едновременно.

Началото е.. трябва да сте готови за него- помитащ взрив от сочни, ярко жълти лимони, свежи и леко кисели. На този етап напомня Wulong Cha Nishane , който макар и чаен аромат има подобно осезателно цитрусово отваряне. Във връхните нотки на Blanc Polychrome парфюмеристката Мари Саламан е добавила ревен, който подсилва киселата нотка и тръпчивото усещане от лимоните. Прокрадват се и току-що обелени мандарини -  нито доминират, нито се изравняват сили с лимоните, но са там. Сякаш сте се измъкнали на терасата в лятна сутрин, боси и без грим, но не бързате да изпиете кафето, а просто се наслаждавате на слънцето, докато разбърквате  леда в каната с лимонада. Саксиите с лавандула леко се поклащат от бриза, огряното море също изглежда..бяло.

С развитието на аромата цитрусовата линия остава основна дори в етапа на сърцевината, където осезаемо се усеща жасмина с отличителното си звучене, подсилен от зеленистата природа на петигрейна и една много тиха смокиня, която почти не се долавя. Композицията неусетно се обогатява, започва да става наистина полихромна, без да изчезва това усещане за бяло, светлина и присвити срещу слънцето очи. Blanc Polychrome не е аромат с твърде динамични фази на развитие, но не може да се нарече и моно. Във финалния преход, когато се отваря и базата, цитрусите омекват, загладени от един фин, ненатрапчив мускус. Тук ми напомни Uden Xerjoff, който прави подобен завой , макар и в съвсем друга посока, но с много подобно цитрусово начало и успява да балансира двете си лица в едно отражение. По подобен начин Blanc Polychrome демонстрира гладки преливания в развитието си, всички са въздушно леки, сякаш се приплъзват един в друг, без и за миг да загубят от светлината си.

Парфюмът е изненадващо траен за такъв тип композиция, абсолютно спасение за летните жеги, които вече не са толкова далеч. Без да претендира да е изключителен, Blanc Polychrome дава точно това, което е заявил – дълготрайна свежест и усмихната светлина, присъствието му е отчетливо, без да е гръмогласно. Презентацията на марката е нещо, което винаги поражда възклицания и въздишки заради златните частици, греещи в бутилката.Истинска илюзия в бяло, многоцветно бяло.

by Vanya Pencheva