Профил
Любими
Кошница
В кристалния свят на Elie Saab

В кристалния свят на Elie Saab

Вълшебство – няма как по друг начин да се нарече романтичният свят, в който ливанският моден дизайнер потапя жените с тоалетите си, инкрустирани с кристали, и с уханията, в които ги обвива, преливащи от слънчева светлина.

Кой е той

Най-голямото от петте деца в бейрутско семейство се ражда през 1964 г. и макар фамилията му да няма никаква връзка с модата, Ели от малък проявява таланта си – той е едва на 9 години, когато измисля и ушива рокля за по-малката си сестра.

Няма друг моден бог, който като него още на 18 години да е създал собствено ателие с дузина шивачки. Въображението му привлича стотици клиенти в Бейрут и като легенда се разказва историята, че за една церемония е получил поръчки за 60 рокли. Славата на Сааб като създател на тоалети за принцеси (той става личен дизайнер на много короновани особи, например принцеса Рания) се разнася бързо из Ливан. Не след дълго със своите бляскави и царствени умотворения той покорява и една от модните столици – Милано.

Формулата на красотата

Коприна и кристали, шифон и дантели сбъдват мечтите на момичетата и в Париж, когато той представя своята Haute Couture колекция редом до всепризнати имена като Валентино и Армани през 2000 г. 2 г. по-късно той става първият дизайнер от Близкия Изток, който облича носител на „Оскар“ – Хали Бери.

Негови рокли носят с гордост Анджелина Джоли и Нина Добрев, Бионсе и Катрин-Зита Джоунс, Чарлийз Терон, Гуинет Полтроу… Много са жените, които приемат тоалетите, създадени от Сааб за сбъдната мечта, но докато не всяка може да се докосне до нежните му творения от плат, кожа и кристали (той развива бизнеса си и в посока умопомрачително красиви чанти, обувки и бижута), то всяка може да следва ароматната следа, която геният му създава.

Ухания на светлината

Признат за един от най-прецизните модни корифеи, дизайнерът посвещава 2 години, за да създаде своя уханен шедьовър Elie Saab Le Parfum. Той е факт през 2012 г. след 279 опита на парфюмериста Франсиз Къркджиян да постигне идеалната уханна композиция, включвайки най-подходящите съставки от цветно-дървесния спектър: портокалови цветчета, жасмин, пачули, кедър и роза.

Възхвала на женствеността е другото име на Le Parfum, който подчертава най-красивото у дамите чрез лъчисти бели цветя, без да е натруфен, напротив – универсален и модерен аромат.

Жените са вдъхновението на дизайнера и за създаването на Elie Saab Girl of Now, лансиран през 2017 г. Той омагьосва с дъх на мандарини, круша и бадеми, жасминови листа, магнолия, тонка, кашмир, пачули, бадемово мляко… Покоряващ аромат.