Профил
Любими
Кошница
Коя е родината на парфюма?

Коя е родината на парфюма?

Замисляли ли сте се кога и къде хората са открили ароматерапията и са използвали уханията в бита си? Някои специалисти са убедени, че първите благовонни аромати са се появили в древния Изток, други – че родината им е Египет на фараоните.

Само че Месопотамия се оказва мястото, където за първи път са били правени опити за създаване на смес от уханни съставки и това, според историците, се е случило още през неолита – около 7000 години преди Новата ера.

Те, разбира се, са били много различни от днешните аромати, но е факт, че през 70-те години на миналия век италиански археолог открива праисторически глинени амфори, в които са се съхранявали помади от маслиново олио и ароматни треви. Така изследователят Паоло Ровести потвърждава, че в земите между реките Тигър и Ефрат (където днес се намират Сирия, Ирак и част от Турция), са се зародили най-старите цивилизации и са забъркани най-старите парфюми на света.

С каква цел са създадени

За една от хипотезите си учените откриват доказателства в епоса на Гилгамеш. Там се описва как царят на древната държава Ур в Месопотамия палел канела, миро, кипарис и кедрова смола, за да омилостиви боговете.

Друго предположение гласи, че благовонията са използвани в древни религиозни обреди. Когато хората са принасяли в жертвоприношение животни, е миришело ужасно. В търсене на изход от неприятната миризма са стигнали до откритието да смесват благоухания, с които да пълнят животните, преди да ги изгорят на жертвената клада.

Думата „парфюм“ идва от латински език и означава буквално „чрез дим“, затова и се потвърждава предположението, че ароматите на древността са сътворени именно, за да отлети лошата миризма в пламъците и дима.

Постепенно обитателите на тези земи открили лечебните свойства на помадите и започнали да стриват и смесват скъпи подправки и ухания: кипарис, бор, хвойна, канела… А много по-късно решили да ги нанасят върху кожата си, за удоволствие.