Профил
Любими
Кошница
Сапун или дезинфектант? 4 неща, които да имаме предвид в борбата с вирусите

Сапун или дезинфектант? 4 неща, които да имаме предвид в борбата с вирусите

Редовното измиване на ръцете и лицето със сапун, както и използването на дезинфектанти са основна препоръка на Световната здравна организация в борбата с новия коронавирус. Но внимание: след отваряне алкохолът започва да се изпарява от препаратите на спиртна основа и те не са толкова надеждни, колкото добрия стар течен сапун. Мнението е на експерти, публикувано в британското издание Express.

Какво се случва в шишето с антисептик

Изчерпването на дезинфектантите от магазините е налице, тъй като антисептиците, съдържащи етил, могат да убиват микроби, бактерии и вируси. Само че трябва да имаме предвид, че с течение на времето стават по-малко ефективни. След отваряне алкохолът в шишето с дезинфектанта започва да се изпарява и когато изветрее под 60%, вече не убива микробите ефективно, а ако вкъщи имате стари залежали антисептици на няколко години, по-добре е да ги изхвърлите – от тях няма да има никаква полза.

Най-надеждното средство е…

Сапунът и водата са много по-надеждни в борбата с коронавируса, твърди Алекс Березов, микробиолог в Американския съвет за наука и здраве. „Щом имате достъп до прастарото средство за дезинфекция, а именно сапун, няма смисъл да отваряте дезинфектант. Защото ако ръцете са силно замърсени, дезинфекционният гел няма да ги почисти правилно, докато сапунът ще се справи по-ефективно.“

Препаратите с алкохол ще дезинфекцират добре повърхностите у дома и ще ограничат броя на микробите и вероятността да ги докоснете, смята микробиологът.

Рецепта за домашен дезинфектант

Ако държите да използвате дезинфектант, а няма как да си набавите, може да си приготвите в домашни условия по следната рецепта: към 200 мл водка добавете 10 капки етерично масло от чаено дърво и 5 капки масло от лавандула. Добавете 100 мл гел от алое вера, разклатете и готово!

Сапунът – обикновен или течен 

Предпочитайте обикновен пред течен, тъй като от пипането на сапун няма как да се заразите – той е винаги чист. Докато при докосване на шишето с течния сапун съществува риск.