Профил
Любими
Кошница
Защо в козметиката се добавят екстракти от плодове и зеленчуци

Защо в козметиката се добавят екстракти от плодове и зеленчуци

Всички са влюбени в тях и то не само заради огромната им роля в кулинарията. Има и друга причина – плодовете и зеленчуците властват и на красивия фронт!

Динята и краставицата нямат равни, когато става въпрос организмът да се насити с влага, морковите и портокалите тонизират, а зелето е универсален съюзник за здравословния ни вид.

Много плодове и зеленчуци, включени в състава на лосиони, кремове, серуми, скрабове и даже парфюми също са способни на чудеса.

Най-вече заради витамините в тях. Диетолози препоръчват да включваме в менюто си поне 250 г зеленчуци, разпределени на три порции дневно. Това, според тях е напълно достатъчно, за да се удовлетвори нуждата на организма от витамини и хранителни вещества.

Но това насищане с полезни съставки не се отнася само за вътрешните органи – кожата също има огромна полза от тях. Витамините, макро- и микроелементите се доставят основно с храната, но може да се въздейства и локално на кожата, чрез козметика, съдържаща растителни съставки.

Авокадо

Маслото от това растение е силно застъпено в козметиката заради голямото съдържание на витаминами А, В, С, D и Е в него. Маслото от авокадо прониква дълбоко в кожата, бори се ефективно със сухотата, успокоява и защитава от UV-лъчи.

Кайсия

Този плод изобилства от витамин А, витамини от група В, витамин РР, познат още като никотинова киселина или ниацин, а те са от огромно значение за успокояването на кожата, и ускоряване на нейната регенерация.

Портокал

Оранжевият цитрусов плод се слави с голямо количество на витамин С в състава си А този витамин, както знаем, е мощен антиоксидант, който защитава организма и в частност – кожата от пагубното въздействие на свободните радикали, които нарушават функцията на клетъчните мембрани, когато. Козметиката с витамин С (портокал и грейпфрут) помага за намаляване на проявите на пигментация, подобрява цвета на лицето и прави кожата по-еластична.

Лимон

Този цитрус хидратира отлично и избелва кожата. Често екстракт от лимон се включва в състава на продукти, които заличават акне и неравен тен.

Нар

Маслото от семки на нар съдържа витамин Е, стеаринова киселина и дъбилни вещества и е особено ценено, защото съживява уморената и повехнала кожа. Обикновено тази съставка се използва в продукти, които се борят с пигментацията, укрепват тургора и забавят регенеративните процеси.

Червена боровинка

Екстрактът от този горски плод е отлично средство за почистване, има избелващ ефект и подхранва кожата и всичко това, благодарение на витамините С, В, РР, Е, К, които се съдържат в него.

Морков

Той е основен източник на „витамина на красотата“ – витамин А. Ретинолът защитава кожата от вредните влияния на околната среда, в това число от ултравиолетовите лъчи

Домат

Доматите са богати на витамини от група В и витамин С, а също и различни аминокиселини. В козметиката екстрактът от домат е на почит заради способността да подобрява цвета на тена, да изглажда кожата и да нормализира работата на мастните жлези, като освен всичко останало и предпазва от UV-лъчите на слънцето.

Но заиграването на козметичните марки с градините не е само заради витамините, а и за необичайното „звучене“ на плодови и зеленчукови съставки в ароматните композиции.