Профил
Любими
Кошница
Модерната романтичка Lolita

Модерната романтичка Lolita

Днес няма да ви разкриваме образа на палавата героиня на Владимир Набоков, а историята на една наистина модерна французойка – Лолита Лемпика.

Нейното име е емблема в парфюмерията и от десетилетия е обвито в приказна и изискана аура, заради вълшебната външност и душевност на ароматите с нейно име. Но притежателките на някое от уханните ѝ бижута може би не подозират колко богата е личната легенда на тази романтична и креативна жена.

Коя е тя

Дамата, чието име носят близо 60 различни ухания, първото от които е от 1997 г., а последното – тази година, е енергична и симпатична 64-годишна дизайнерка и парфюмеристка.

Родена във френския град Бордо през 1954 г., тя от дете развива усет и въображение за модата. Иска да стане като майка си, която е шивачка и започва да облича куклите си със собственоръчно ушити разкошни рокли за принцеси и красавици, вдъхновени от приказките на Шарл Перо.

Това се случва още, когато е на 6 години, а тийнейджърката Лолита сама създава собствените си тоалети, увлечена в преследване на съвършената линия като редовна читателка на „Мари Клер“.

Неизбежно е – младата Лемпика завършва моден дизайн и се впуска в света на световната мода.

Лист от бръшлян

Когато проектира колекциите си, тя се вдъхновява от великата Коко Шанел, а също и от поезията на Жан Кокто и картините на Амедео Модилиани, Пабло Пикасо и Анри Матис. Проектите ѝ са повлияни от 30-те и 40-те години на миналия век с техните дантелени и копринени набори, а също и от изящния стил на барока от ХVІІІ в.

Нейният подпис е бръшлянов лист - символ на интереса ѝ към приказния свят и природата.

През 1983 г. тя представя първата си самостоятелна колекция, а следващата година открива и първия магазин Lolita Lempicka в парижкия квартал „Маре“. Тогава е и нейното първо модно дефиле зад граница, в Токио, където стартира и едно дългогодишно партньорство с японска марка аксесоари – това дава възможност на дизайнерката да разработи слънчеви очила, бижута, обувки, бельо…

Това ревю е последвано от ново дефиле, този път в Париж и така името и започва да се прославя лавинообразно.

Лемпика винаги е работила с мисъл за младите момичета - в средата на 80-те тя посвещава колекцията си Lolita Bis на енергичните и чувствени млади жени, а когато е художествен ръководител на прочутата марка Cacharel, отговаря за женските и детските линии.

Лолита пристъпва смело и в булчинската мода, като сватбените рокли играят важна роля в нейното творчество.

Нейното Lolita Studio Design от средата на 90-те маркира нова, невероятно качествена и достъпна модна линия.

Първият аромат

Той също е неизбежен: когато дъщерята на дизайнерката, Елиз Мелъди се присъединява към компанията, идва ред на първия аромат. Lolita Lempicka се появява, за да ни върне в приказния свят на детството.

След като изучават тънкостите на модата, близнаците на Лолита Лорън Лесли и Паулина Леонор съко се присъединяват към семейния бизнес.

Марката започва да измисля парфюми за автомобили, като първи е Nissan Micra "Lolita Lempicka" и в течение на времето са създадени три негови версии.

Редом с уханните ѝ шедьоври тя не спира да твори и мода – дрехи и бельо за Etam, а също и сватбени рокли.

Визионер и пионер в модата, Лемпика проектира дори… мобилен телефон Samsung. Дизайнерката работи са много и различни марки дрехи и аксесоари, но връх в нейното изкуство са безспорно парфюмите, а сред тях – ароматното бижу от 2009 г.

SI Lolita 

Във великолепна бутилка с форма на четирилистна детелина и фееричен дизайн, типичен за бранда, тя поднася изтънчен, женствен и ефирен „аромат на щастието” и „еликсир на любовта”, чиято композиция е цветно-ориенталска. Композицията включва розов пипер, бергамот, мандарина, сладък грах, хелиотроп, синапово цвете, а базата е мека и топла: смола, пачули, зърна Тонка, кехлибар.

Lolita Lempicka – наричат го „врата към сексапила“, заради свежите бръшлянови листа, комбинирани с женско биле, теменужки, ирис и бадеми. Lolita Lempicka е като аксесоар на романтична фея в розова рокля.

Lolita Lempicka Elixir Sublime – това ухание излезе през 2018 и разчита отново на женско биле, бял кедър, теменужка, жасмин, ванилия.