Профил
Любими
Кошница
Как да разчитаме правилно надписите на козметиката

Как да разчитаме правилно надписите на козметиката

Какво значи плодова киселина? Какво точно прави тя за нашата външност? (Ако бързате с отговора: среща се често при продукти за проблемна кожа, въздейства на повърхностния слой, почиства запушени пори и облекчава възпаления.)

Или пък, да вземем абревиатурата ПАВ – какво би трябвало да означава наличието ѝ за нашата кожа?

Стотици въпроси витаят около най-често срещаните описания на продуктите, които използваме, затова ето кратък бюти речник:

A

Аlcohol free – Без спирт

Такъв надпис гарантира отсътствие на етилов спирт, но не изключва наличие на други видове, които, имайте предвид, може да не повлияят добре на сухата и чувствителна кожа. Такива са каприлов, цетеарилов, цетилов, изостеарилов и други алкохоли. Някои от тях могат да предизвикат нежелани реакции, особено ако страдате от акне. Обърнете се към дерматолог, който да ви посъветва дали точно този вид козметика е подходяща за вашия тип кожа.


Anti-Age – противостареещ ефект

Това описание обикновено обобщава комплекс от съставки на козметика против стареене: витамин А и неговите производни, колаген, еластин, екстракти от водорасли, минерали: селен, цинк, хром.

Antioxidants – антиоксиданти

Антиоксидантните козметични разработки включват най-често витамините С и Е, екстракти от зелен чай, мащерка, соя, боровинки, аминокиселини.

С

Clinically Proven / Dermatologically Tested – Проведени са клинични тестове 

Това е указание, че продуктът е тестван на хора и не е показал сериозни нарушения на здравето. Ако искате да използвате подобна козметика, но изпитвате известни съмнения, бъдете внимателни при положение, че имате мазна кожа – най-честите проблеми са със запушване на порите.

F

Fragrance – Парфюм

Този безобиден надпис указва, че става въпрос за ароматен продукт, но ако имате някакъв вид алергия, потърсете повече информация. В случай, че сте с проблемна кожа или имате повишена чувствителност към миризми, по-добре потърсете хипоалергенна козметика.

Основните съставки се описват в началото на етикета, а ако има някакъв по-рядко срещан ингредиент, който е описан към края на листовката, значи, че съставката е в минимално количество. Ако пише „само натурални съставки“, обръщайте по-сериозно внимание на срока на годност – такава козметика не може да се съхранява дълго.

G

Glycerin – Глицерин

Овлажняваща съставка, но само при условие, че не поглъща влага от въздуха – съхранявайте продуктите с глицерин в състава на хладно и сухо място.


X

Hualuronic Acid – Хиалуронова киселина 

Тя е важен елемент за съединителната тъкан, изработката на която в кожата намалява с възрастта. Затова е типична за продукти, които възпрепятстват стареенето. Избирайте такива с нискомулекулна формула, която позволява на молекулите да проникнат по-лесно в кожата.

M

Mineral OilМинерални масла

Те не нанасят никаква вреда, ако се използват правилно – омекотяват, заглаждат и придават нежен, свеж вид.

Минералните масла се срещат често в състава на средствата за сваляне на грима, но внимание: всички видове масла могат да запушат порите, така че не бива да ги възприемате като почистващи продукти – редно е след тях да отмиете продукта.

Главното предимство на маслата е, че образуват тонизиращ филм, който помага за съхраняването на влагата в кожата.

Към тези масла се числят синтетичните и силиконови масла, също вазелин, парафин и восък.

Н

Натурални масла


Те са онова, което ви трябва, когато искате да подхраните кожата. Търсете такива от растителни суровини: авокадо, пшенични кълнове, семена от някои плодове и плодове, включително грозде.

P

Paraben – Парабени

Тук трябва да сте по-внимателни. Няма еднозначно мнение за влиянието на парабените, но някои европейски конвенции ги числят към опасните вещества, които могат са причинят различни нарушения, като хормонален дисбаланс.

Повърхностно-активни вещества – ПАВ 

Най-често това са успокояващи съставки в отмиващи продукти, шампоани и пяна за блясък. В сертифицираната естествена козметика се използват меки повърхностно-активни вещества, които са безвредни.

S

Сулфати

Избягвайте Sodium Lauryl Sulfate и Sodium Laureth Sulfate, Ammonium Lauryl Sulfate и Ammonium Laureth Sulfate, защото могат да въздействат агресивно на кожата.