Профил
Любими
Кошница
Fleuve Tendre – цветната лагуна

Fleuve Tendre – цветната лагуна

Макар името на аромата да се превежда като „ нежна река/ река на нежността“, цялостното впечатление , което остави  у мен е точно  на лагуна, отделена от морето с коралов риф, затворена екосистема със собствено очарование, правила и ароматна аура.

Изключително впечатляващо и ярко начало - от първи пръски избуява пикантно - цитрусов повей, следван животински нотки и букет подправки. Цитрусите  избледняват и се отдръпват, но изобщо не изчезват, както е традиционно при подобен старт.

Триото кардамон -  мускус – ветивер  е добре познато от работата на Соня Констант за Narciso Rodriguez  Различното тук е съвършената подправкова роза, приложена  в комбинация с анималистичния фрагмент. Като голям почитател на парфюмеристката, едно нещо със сигурност мога да твърдя за нея – тази жена знае как да дава живот на розата в аромати. Нотката тук не е централна, но е определяща за цялостното развитие и звучене.

Въпреки изобилието от тежки съставки и сложна пирамида, ароматът се усеща  ефирно и свежо, осезаемо месесто и влажно. Анималистичните нотки не звучат толкова интензивно както  в Belle Bete и Peau de Bete, но определено присъстват в характерното изпълнение на марката, а именно - изключителен мускус, балансиран на ръба между своето чисто плътско, телесно въплъщение и олицетворението на чистота и свежест, обединяващ  в хармония мъжкото и женското начало.  

 Усещането за вода не напуска никога аромата. Той просто се лее, свети, трепти, сякаш цялата му база е под водата. Много син като усещане,  акварелното син като от детските боички, лесен за възприемане и сравнително труден за описване.

Първата проба почти ме убеди, че това е по-скоро аромат с категорично мъжки уклон, който не би минал за унисекс. При втората ни среща разбрах, че това са игрите на ветивера и подправките, които в комбинация с животинските нотки, носят това усещане за мъжественост. То обаче не се оказа чак толкова доминиращо , на моята кожа е като следа от току-що отпусната прегръдка.

Масовите отзиви са, че това е една преоблечена Declaration Cartier и наистина има известна прилика , но за моят нос там преобладават дървесните акорди,  липсва унисекс посока, както и подобна дълбочина и привлекателност. Разбира се, в 2022 година, не очаквам Светият Граал на ниша, но трябва да отдам дължимото на тази оригинална и умопомрачително привлекателна композиция, преливаща от въображение и необичайност. Небрежен аромат-афродизиак с голяма гъвкавост и вода, много вода до пълното си затихване, без да е изобщо редови акватик. Цветът на флакона е фантастичен, сякаш гръмотевична буря се отразява в море от огледала, което допълнително импонира на цялостната концепция.


by Vanya Pencheva