Профил
Любими
Кошница
Субективна класификация на тютюневите аромати

Субективна класификация на тютюневите аромати

Винаги сме харесвали тютюневите аромати, така както тези, украсени с нюанси на ветивер или кожа. Последните години в колекциите на много господа се появяват ухания, носещи почерка на това пикантно растение. Днес решихме да подредим своеобразна класификация на парфюмите с тютюневи нотки, която се надяваме да бъде полезна за нашите читатели.

Кога тютюневата нотка започна да набира популярност?

Първоначално смятахме, че тютюневата тинктура е била използвана в цитрусовите одеколони от 19 век, за да придаде някои нюанси на дървесна, кожена или кехлибарена основа, но не можахме да открием потвърждение за това. Например, в известната книга на Septimus Piesse (1855) няма рецепти, включващи тютюн като суровина, но има рецепти за промиване на устата, за да се отървете от тютюневата миризма. Междувременно има много винтидж парфюмни бутилки от края на XIX - началото на XX век с имената Tabac, Tabac Doux, Tabac Fleuri, Tabac Noir и др.

Тютюнът става по-популярен с изобретяването на цигарите по време на Първата световна война. Историята на девойките, които са пушили в обществото, се отразява в парфюмите със създаването на два исторически аромата, Tabac Blond Caron (1919) и Habanita Molinard (1921). В парфюмните им композиции обаче не може да се намери истински суров тютюнев материал - това са парфюми от кожа-кехлибар и дърво-кехлибар.

Кога се появява тютюневата нотка

Вероятно историята на тютюневата нотка в парфюмерията започва от Vetiver Guerlain (1959), където тя придава своя остър дървесен, подобен на мъх нюанс, което прави ярките алдехидни цитруси заземени и по-близо до основата на ветивер. Според легендата,създаването на аромата е повлияно от срещата на Жан-Пол Герлен с джентълмен, който ходи в гората и пуши лула.

Би било погрешно да се приеме, че Tabac Maurer & Wirtz (1959 г.) е първият аромат на тютюн, тъй като тютюнът се появява само в името на парфюма - тук тютюнът е фалшива илюзия, създадена основно от името; както и акорд от мъх, дървесни нюанси (сандалово дърво, ветивер) и тревисти нотки (лайка, лавандула). Говори се, че Tabac Maurer & Wirtz е създаден първо през 1939 г. с нотка на тютюн, а по-късно е пресъздаден и без него.

Това вероятно е така и първата тютюнева холограма ще бъде Fougere Royale Houbigant (1882) с лавандула, мъх и кумарин във формулата на парфюма. Всъщност по този начин в главата ни се оформи първата група тютюневи парфюми - Тютюн във фугер.

Тютюн във фугер

Тютюнът е свързан с фугера чрез кумарин, веществото, което е част от аромата на тютюн, лавандула и тонка боб (кумаринът традиционно се използва като ароматизатор на основата на тютюн). Например, има два парфюма Maison Incens, Oud Deneii и вече преустановеният Tabac Licorii, в които тютюневата нотка е заобиколена от фугер контекст, показващ пикантен старт и суха основа на амбра. И в двата от тях тютюнът е подсладен от женско биле и литрикс, тъй като и двата аромата съдържат кумарин.

Може да се твърди, че тази група се формира от богати аромати, при които тютюнът придава пикантност и сладост на мъхеста дървесна балсамова основа. В Dreamer Versace и  дървесния Polo Ralph Lauren, цитрусовият Dolce & Gabbana Pour Homme (1994) тютюнът перфектно допълва основата на лавандула и дърво-кумарин. Нотката е добре изразена, но тютюнът все още не играе основна роля.

Тютюн и подправки

Тази група се явява като логично развитие на силната връзка с тютюн и кумарин, тъй като кумаринът се намира не само в тютюна, но и, например, в различни сортове канела. В тази група включваме парфюми като студения и пикантен Aramis Havana, меко прегръщащата пикантна Spicebomb Viktor & Rolf и пикантният ориенталски Paco Rabanne 1 Million Prive. Това са само няколко примера, защото наистина в тази група има много повече избор.

Тютюн и сладкиши

Разбира се, не много хора биха запалили цигара по време на десерт. От подправките до ванилията има само половин стъпка, а сухата балсамова нотка на кумарин отново свързва тютюна с ванилията. Зърната от тонка вървят добре с ванилията, не само в десертите, но и в ароматите. В нашата сладка тютюнева група има много аромати, предимно заради феноменалния успех на Tom Ford Private Blend Tobacco Vanille, който генерира много имитации и вдъхновени парфюми. Някои от тях са по-сладки, други - по-сухи.

Разбира се, не е възможно да се споменат всички аромати с тютюневи нотки, просто защото не сме разгледали всеки един от тях, но продължаваме да изследваме това огромно парфюмно семейство. Бихме предложили на читателите да допълнят тази статия с допълнителни примери за любимите си тютюневи парфюми. Ще се радваме да разширим тази класификация с нови аромати и нови групи.