Профил
Любими
Кошница
Приказка за шедьоври с името Nina Ricci

Приказка за шедьоври с името Nina Ricci

Майка и син споделят една страст – модата и от това създават една грандиозна империя на елегантната женственост.

Тази история започва много отдавна, преди повече от един век, когато една мила и крехка италианка – Мария Ниели Ричи постъпва на работа във френската модна къща Raffin. Тя е родена в Торино, живяла е във Флоренция като малка и от 12-годишна се заселва с родителите си в Париж.

Момичето, което всички знаят като Нина Ричи, вече е известно и с майсторския си шев и усет да създава красиви рокли. Минават години, момичето става съпруга и майка и през 1932 година, когато синът ѝ, младият Роберт Ричи я подтиква да основат своя марка, приказката започва.

Легенди и реалност

Вече 86 години една от най-старите парижки модни компании Nina Ricci създава шедьовър след шедьовър, но началото е било бурно – само 6 години след основаването си, в разгара на Втората световна война, през 1940 г. марката се разраства и работи в реална конкуренция – на прочутата Елза Скиапарели, на гениалната Коко Шанел. Нина Ричи обаче не е революционер по природа, тя обръща повече внимание на детайла, в чиято основа е женствения сексапил, изразен с буфан ръкави, набори, дълбоки деколтета с различни декорации.

Какво може да изобрети, което да е различно от малката черна рокля и Chanel №5? Има какво и то се нарича L'Air du Temps.

Ювелирната класика

Този аромат датира от 1948 година и радва очите и душите на милиони жени по света – аромат, който не е просто допълнение към ефирните тоалети, а самият той – романтична приказка. Негов автор е Франсис Фаброн, на когото Робърт Ричи поръчва елегантно ухание, каквито са и дрехите на марката.

И успехът се състои в неповторимата комбинация от гардения, жасмин и мароканска роза, виолетки и ирис, сандалово дърво, кедър, амбра и мускус. Този чувствен парфюм обаче разчита не само на преплитането на деликатни  синтетични и натурални нотки, а и на още нещо, което не е никак маловажно – кристален флакон, който сам по себе си е произведение на изкуството.

Синът на Нина Ричи решава, че след като ароматът е толкова великолепен, се нуждае от шишенце-шедьовър, и се обръща към Марк Лалик, собственик на фабриката за кристал Lalique. Той пък поръчва проекта за флакона на дизайнера Жан Ребул, който сътворява уникална бутилка с гълъб на капачката, а през 1951 г. се появява и легендарният флакон с два гълъба по дизайн на самия Роберт Ричи.

Two Doves представлява кристална спирала, която е увенчана на върха от гълъби в полет и след години, по-точно през 1999-а е избран за парфюмен флакон на столетието. Но още през 1988 година L'Air du Temps влиза в Залата на славата на международната организация FIFI.

Интересното е, че L'Air du Temps е неостаряваш аромат и днес се харесва на младите момичета точно толкова, колкото някога на техните баби и прабаби. Заради свежите си класически нотки, или заради мистериозната приказна история за влюбените гълъби в полет, не е важно - важното е, че и в този век приказката продължава.

След като през 1970 г. Нина Ричи почива, синът ѝ продължава работата до 1988, а от 1998 г. компанията става собственост на испанската групировка Puig.

От 2003 г. марката е под ръководството на белгийския дизайнер Оливие Тексенс, който вдъхва нов, съвременен живот на всичко, излязло с подписа Nina Ricci, но отново подчинено на изящната красота, обвита в приказен воал. Три години по-късно компанията поема дизайнера Питър Копинг. И никой не успява да засенчи финия усет за романтична елегантност на Нина Ричи.

Още приказки:


Nina Ricci Nina – в шишенцето с форма на ябълка е скрита истинска ябълкова градина, а също и приказка за принцесата, която търси вълшебната ябълка. Нещо като градина на чудесата, в която ще откриете дъх на лимон, червена ябълка, божур, маргаритки, ванилия, ябълково дърво, кедър и мускус.

Nina Ricci Luna

Отново мистично и романтично ухание, неподвластно на времето, в синьо и златно с мото опияняваща невинност. Комбинацията от аромати на горски плодове и портокалови цветчета, на карамел и ванилия е сякаш вечна.

Nina Ricci Love in Paris

Фантастична красива жена върви по улиците на Париж и се усмихва влюбено – тази картина избликва при полъха на свеж бергамот и звездовиден анасон, преплетени с дъх на кайсия, жасмин, роза и божур. Деликатната кристална база се състои от мускус, ванилия и дървесни нотки.

Nina Ricci Premier Jour - "първи ден" символизира всичко ново, оживлението в живота, вълненията и трепетите на младото момиче чрез сияйни акорди на мандарина и сладък грах, цъфнала гардения и орхидея, дървесни нотки и мускус – пленителна комбинация.