Профил
Любими
Кошница
Легендарни парфюми: LÁir du Temps

Легендарни парфюми: LÁir du Temps

Легендарният парфюм, който от средата на миналия век вълнува нежната половина на човечеството, е сред най-често споменаваните ухания, когато става дума за изтънчена женственост. Неговата магия се крие в още нещо – 71 години след създаването си той ухае учудващо модерно!

Първата му поява е наистина революционна не само в историята на компанията Nina Ricci, но и в световната история на парфюмите. Създаден през 1948 година по идея на съпруга на великата Нина Ричи, LÁir du Temps си остава без аналог. Това е така, защото Роберт Ричи намира точното послание към младите момичета в еуфоричния период веднага след края на Втората световна война и начинът, по който то да достигне мигновено до тях.


Парфюмът олицетворява и идеализира мира и женската красота, но най-вече екзалтиращия копнеж по любов, хармония и спокойствие.

Как ухае женския идеал

Любопитно е, че това ухание е първото от семейството на пикантни цветни аромати. Разработен е на основата на роза, ирис, жасмин, сандалово дърво, гардения, праскова, нероли и с подправъчни карамфили в сърцето. Зад този сладкотръпчив коктейл, към който е добавена и една синтетична мулекула, стои прочутият парфюмерист Франсис Фаброн.

Любопитно е още, че от създаването на уханието и до днес лабораторията на компанията не издава количеството на ръчно подбраните съставки. Изтънчената формула на традиционния аромат се пази ревностно непроменена и до днес.

Магията е и в стилизирания флакон от кристал с капачка във формата на гълъб от заскрежено матово стъкло. Проектът е на испанския скулптор и художник Хуан Ребул и дизайнера Марк Лалик. След време друг знаменит артист Филип Старк ще направи своя интерпретация на скъпоценната бутилка с гълъба. Стилизираната фигурка претърпява различни трансформации – само от 1948 до 2008 те вариантите на флакона са пет, но си остава неподвластна на времето.

Преди 3 години LÁir du Temps („Въздухът на времето“ на френски език) бе представен в три нови, лимитирани издания: Aube, Zenith и Crepuscule.