Профил
Любими
Кошница
Тоналност? Абсолю? 7 парфюмни термина, които е обидно да не знаете

Тоналност? Абсолю? 7 парфюмни термина, които е обидно да не знаете

В парфюмерията има много специфична терминология и вероятно успявате да разкодирате някои от използваните думи при описването на даден аромат, но други си остават пълна енигма. Хубаво е обаче да ги знаете, за да разберете обясненията на консултанта в магазина, или за да отгатнете всички нюанси в уханието. За да се отличите като експерт, ето най-често срещаните загадъчни думички за дешифриране:

Акорд

Понятието акорд в парфюмерията се използва също като в музиката. Музикален акорд е съзвучие от различни тонове, които заедно образуват едно цяло, защото са в хармония. Така е и в парфюмерията – смесват се различни нотки, които образуват напълно нов аромат.

Абсолю

Тази красива дума обрисува наситения екстракт, извлечен от цветя и растения. Има висока концентрация на парфюмни масла и се използва в почти всички аромати.

Дълбочина

Дълбочината е мярка за качество на аромата. Един истински добър парфюм ни води през три вида нотки – от върха през сърцето до базата. И колкото са по-интересни са преходите от една стъпка към друга, толкова е по-висок показателят за уменията на създателя на уханието.

Концентрация

С този термин би трябвало нещата да са ясни, но все пак да обясним:  концентрацията определя устойчивостта и силата на аромата. По този критерии ароматите влизат в 4 категории: с високо съдържание на масла, парфюм, тоалетна вода и одеколон. Колкото по-висок е този показател, толкова по-трайно е уханието - толкова по-дълго се задържа върху кожата.

Разкриване 

Този термин (може да го срещнете и като Drydown) обозначава моментът, в който парфюмът се разкрива и преходът от върховите към базовите нотки. Иначе казано, окончателният аромат, когато е минало много време от нанасянето му и се е „успокоил“ върху кожата.

Тоналност, композиция

Парфюмерията отново заимства музикални термини, за да опише онази съвкупност от акценти, уханията и нюанси, които се появяват в парфюма поради добавянето на различни съставки, за да оформят цялостното му „звучене“.

Шлейф

Това е преводът на нежната френска дума Sillage и веднага ще се досетите за какво говорим – когато някой мине покрай вас на улицата и доловите нежния ароматен воал, който се стеле зад него…