Профил
Любими
Кошница
Какви натурални съставки се използват в козметиката

Какви натурални съставки се използват в козметиката


Козметиката на основата на растения съществува от древността, но и днес тенденцията за тотална натуралност на съставките е налице. Най-често използваните компоненти са неизменни, но в наши дни науката непрестанно внася промени, които гравитират около растителните екстракти.

Те са в основата и на съвременните средства за разхубавяване, което ще рече в почти всеки крем, шампоан или лосион.

Повечето активни съставки в козметологията се получават именно от представители на флората, а не на фауната, защото белтъчините от животински произход могат да увеличат риска от алергии.

Растителни екстракти

Екстрактите са различни, зависи от степента на тяхната пречистеност – имайте го предвид, когато избирате между марките от естествена и дерматологична козметика. Независимо, че базовия екстракт обаче е обработен така, че да съхрани своята натуралност и да бъде възможно най-чист, рискът от алергии съществува, тъй като в него има и доста странични вещества, и с всеки от тях е възможна нежелана реакция.

Затова козметолози препоръчват тестването на малък участък от кожата на всеки продукт, преди редовното му нанасяне.

Модни тенденции

Растителните пептиди днес са най-често използвани и причините за това са съвсем основателни. Наричат ултракъсите белтъчни молекули „природен ботокс“. Те биват три типа: олигопептиди, полипептиди и трипептиди в зависимост от броя на звената във веригата - в олигопептидите има повече от 10 звена, в полипептидите – по-малко от 10, а в трипептидите – 3.

Като цяло пептидите са биорегулатори, които участват във всички процеси на обмяната на вещества и главната им задача е да стимулира най-важните функции на организма. В козметологията ги използват, за да усилят обменните процеси в клетките на дермата.

И са ценени за това, че те могат да програмират клетките за борба с признаците на стареене. Пептидите могат да преобразят повяхващата кожа, като стимулират производството на колаген, да заглаждат мимическите бръчки и да се борят успешно с пигментацията.

За да могат обаче да направят всичко това, те трябва да проникнат в тъканта. Но човешкият организъм отчита растителните протеини като чужди и външният кожен слой, както и базалната мембрана не ги пропускат. Микробиолози усъвършенстват тези съставки в лабораторни условия, в резултат са налични high-tech протеини - вещества, получени чрез биоорганичен синтез.

Масла

Науката е отишла много напред от времената, в които хората са използвали предимно домашна козметика, която не можем да си представим без използването на растителни масла – тяхното действие е проверено от векове. Днес е ясно, че нито едно масло не може да хидратира, а само да задържа влагата в кожата, образувайки водонепроницаем филм на повърхността. Но може да подхрани и омекоти кожата, тъй като маслата са богати на незаменими мастни киселини и антиоксиданти, но и на липиди, от които се нуждае сухата кожа.

Но ако тя е мазна или склонна към омазняване и поява на акне, те не са вариант за нея с изключение на маслото от карите. То по състав напомня на липидите в човешката кожа, затова алергични реакции към него възникват изключително рядко.

Въпреки това не може да се поставят под съмнение техните лечебни свойства. Пример: маслата от чаено дърво, хвойна и цитруси убиват микробите и помагат срещу възпаления, лавандулата успокоява…

Но тяхната употреба невинаги е оправдана. Концентрираните ефирни масла са преди всичко много мощни оксиданти и проблемът е в това, че тяхното наличие в козметичния продукт повишава не само неговата ефективност, но и риска от възникване на алергии. Затова и използването на ефирни масла в чист вид не се препоръчва в никакъв случай.

Те не само подхранват и задържат влагата, но и пазят кожата от ултравиолетовите лъчи, заглаждат бръчките и създават защитна „броня“.

През зимата могат да се използват два пъти седмично, а през лятото един път, като винаги е важно да внимавате с употребата им, тъй като с тях порите дишат трудно.

Ако сте решили да ги използвате, независимо дали вземате вана или по друг начин, не капвайте направо във водата, а ги смесете предварително с мляко или с морска сол. Можете да ги вдишвате и с аромалампа при едно условия – да не сте алергични.

Плодов микс

Плодовите киселини не се извличат само от плодове, но и от млечни продукти. Тези киселини са много и всяка има особени достойнства. Гликоловата киселина се получава от захарна тръстика, широко популярни са също лимонова и ябълковата киселина – известни антиоксиданти.

Но и при тях има риск от развиване на алергия, затова, за да избегнете неприятности винаги използвайте паралелно и базово средство със слънцезащитен фактор.