Профил
Любими
Кошница
Духът в бутилката

Духът в бутилката

Шлейфът на парфюма не просто ни съпътства, той ефектно завършва нашата визия, заставя ни да се заиграваме с нови цветове и форми, но да избереш своя аромат не е никак лесно.

Вечните парфюмни ценности са четири: елегантност, чувственост, свобода, съблазън.

А едно от най-важните неща за всеки аромат, е неговият дух, настроението, което носи. А то зависи от вдъхновението на неговия създател.

Някои парфюмеристи черпят вдъхновение от пътешествията, от цветята, претворяват ги в неочаквани комбинации. Такъв е цветно плодовия Tropiques, с дъх на малини, боровинки, манго, жасмин, мед, уханни треви и цветя, създаден от великия парфюмерист и основател на LANCÔME Арман Петижан, който го е представил още през 1935 г., а от началото на този век се наслаждаваме и на неговата по-модерна версия.

Други, като Емилио Луевес, парфюмерист на LOEWE, черпят идеи от произведенията на изкуството.

Например, за създаването на Solo Loewe той се вдъхновява от знаменитата картина „Портрет на аристократ“ на испанския художник Ел Греко. И в разкошното мъжко ухание се долавят лавандула, бергамот, лимон, пачули, мускатово орехче…

Богатата традиция на италианската опера се чувства в колекцията Note di Colonia на ACQUA DI PARMA. Именно в Парма – градът на великите композитори Джузепе Верди и Артуро Тосканини, преди сто години е дебютирал ароматът Colonia, създаден от страст и емоции. Опиянението от висшето изкуство се възражда в нови и нови версии, съхранявайки и в най-модерните ухания частица от първата уникална композиция на нероли, бергамот, пачули, бял кедър, роза.

Преди всичко е важна идеята. Тя може да възникне от детски спомен, интересен разговор, разходка сред природата…, твърди Оливие Кресп, автор на много ароматни бестселъри: Light Blue на Dolce & Gabbana, Ange ou Demon на Givenchy, СН на Carolina Herrera и много други.

Преживяване като ранна лятна утрин в живописна вила в Прованс, напоена с дъх на маточина, потънала в утринна роса, е родило ободряващата свежест на една пикантна и невероятно лека ароматна комбинация – Citrus Verbena Summer на L’OCCITANE.


Културата на Близкия Изток се отразява в парфюма с божествена аура - Beyond Rose на CLINIQUE. Композицията е уникална със скъпоценни балсами и смоли, фрезии, османтус, чай мате, бял пипер, амбра, обединени от аромата на роза дамаскина.