Профил
Любими
Кошница
Духът на парфюма

Духът на парфюма

Единствената вещ, която носим, дори когато сме голи, е невидима, уникална за всеки и едно от нещата, които ни определят. Пълна мистика… такъв е всеки парфюм, богат на различни аромати, които се долавят така, както свири оркестър – леко, силно, вълнуващо, тихо, развива симфония от ухания във времето.Някои са синтетични, други – натурални, но всеки е способен да добави към човешката обаятелност, да нарисува нашия портрет с букет от цветни, плодови, дървесни нотки, вместо с моливи и бои. Вълшебството на парфюма е неоспоримо, той е нещо като вашето второ „Аз“. Искате ли да научите нещо повече за него? Ето няколко въпроса, които си задаваме най-често:

Каква е разликата между парфюма и тоалетната вода?

В концентрацията на аромата - най-висока тя е в парфюма, след това – в тоалетната вода и накрая – в одеколона и одеколона.Парфюмите имат силен аромат по различни причини. Преди векове те били достъпти само за богатите, приготвяли се от драгоценни масла с висока концентрация и минимум алкохол и вода, а понякога може и въобще да не съдържат вода.Някои мислят, че одеколоните са само за мъже, но на практика не е точно так Това е формат, независим от пола, който може да изненада с аромат, който дори и едва едва, но се различава от парфюмната версия. Все по-често в последните 15-20 години се любуваме на унисекс разработки, което много улеснява нещата – не мислите ли?

Парфюмът често пъти е скъп – защо?

Има и за 20, има и за 700 лева – както с дрехите, обувките и всички други неща. Не е задължително добрият парфюм да е скъп, но обикновено е по няколко причини – не че евтините са лоши, обаче обикновено трябва да имате предвид, че стойността зависи от много неща, например качеството на съставките и стойността на създаването на флакона.Невинаги цената е обективна – понякога става дума просто за маркетинг, затова и често недоумяваме, ако скъпият аромат не съответства на качеството – например е нетраен или се променя бързо и мирише на нещо съвсем различно от онова, което очакваме.Често цената се обуславя от това кой дизайнер и звезда участват в създаването и рекламата на аромата. , го запаха. Так что иногда дело просто в позиционировании на рынке. 

От какво се определят тенденциите?

Има класически ухания, които са непреходни във времето, както и аромати, които човек носи с десетилетия, защото определят неговия личен стил, но те само потвърждаат правилото, че тенценциите стимулират продажбите без да са обвързани с предпочитанията ни. Те се диктуват най-вече от сезоните – през лятото се пръскаме с леки и ефирни парфюми, през зимата, с топли, по-категорични и натрапчиви, но има и друго: цитрусовите и ванилови нотки са модерни много по-дълго от другите аромати. Тези нотки остават константа, независимо в каква посока се развива парфюмерията. Разбира се, всеки производител е в правото си да се съобразява или не с тези тенденции – някои развиват качеството на съставките, без да се съобразяват с годишните времена с идеята всеки да може да използва техния парфюм през цялата година. 

Защо ароматите ухаят различно на различвните хора?

Парфюмът ти те обича – чували ли сте тази фраза? Вярна е и любовта на аромата обгръща по различен начин не само мъжете и жените, но и хората от един пол – дори две сестри не ухаят еднакво с един и същ парфюм. Това се дължи на уникалния аромат на нашата кожа и тяло, който, смесен  с химическия състав на парфюма, се превръща в неповторим и единствен на света. Влияят му нивото на pH, начинът на хранене, телесната температура, околната среда.Затова и изборът на аромат е абсолютно личен, необвързан с тенденции и сезони – трябва любовта помежду ви да е взаимна, от пръв… дъх.

Защо на тестер листчето в магазина мирише по един начин, а вкъщи – по друг?

Това е популярно разочарование и отговорът е логичен – не сме направени от хартия. За да подберете аромата си правилно, трябва да го пробвате на кожата си и да изчакате няколко часа, за да го усетите в пълнота.Вярно ли е, че колкото е по-качествен, толкова е по-дълготраен?Невинаги е задължително да е така. Някои парфюми са с по-летливи съставки, които не изтрайват и няколко часа, затова е препоръчително да си носите винаги в чантата, за да освежавате аромата през деня. Ако уханието изветрява бързо, ви трябва продукт с висока концентрация. Но пък с него рискувате да прекалите и точно в това се състои най-сложната дилема пред производителите, които се стремят към баланс между силата и продължителността на аромата.За да сте сигурни, че на истина сте избрали своето второ „Аз“, проверете го във времето - в различни дни и при различни условия. Ще усетите Онзи, който няма да ви изневери…