Профил
Любими
Кошница
6 ползи от ароматерапията, за които може би не подозирате

6 ползи от ароматерапията, за които може би не подозирате

Напоследък много се говори за ароматерапията като лекарство срещу стреса и с право: съставките, извличани от цветя, листа, плодове и стебла на различни растения, са предпочитана алтернатива на антидепресантите. Те действат на психическо и емоционално ниво и засилват усещането за спокойствие. Уханията, на които е основана ароматерапията, имат способността да релаксират ума и тялото, да намалят чувството за паника и безпокойство - особено важен ефект в момент, когато целият свят живее в стрес.

От ароматерапията има и ползи, за които повечето хора не подозират – нека ви информираме:

1.Ускорява заздравяването на рани

Множество етерични масла, които се използват при лечение с ароматерапия, стимулират притока на кръв и кислород към наранената област, а това помага за заздравяването.

2.Подобрява храносмилането

Звучи невероятно, но е истина, че цитрусовите аромати увеличават метаболизма, облекчават състоянието на стомашно-чревния тракт и подобряват работата на храносмилателната система.

3.Укрепва имунитета

Лекарствата, използвани в ароматерапията, имат антимикробно, антибактериално и противогъбично действие, което подпомага работата на имунната система в борбата ѝ с патогените.

4.Облекчава сутрешното гадене при бременните

Този метод на лечение е малко познат, но много полезен за всички бъдещи майки: когато в първите няколко месеца от бременността се появи сутрешно гадене, вдишването на ментов и/или джинджифилов аромат ще неутрализира пристъпите.

5.Подобрява съня

Ароматерапията е сред ценните съюзници на всички, които страдат от хронично недоспиване и нарушения в съня - това е доказано от редица научни изследвания.

6.Намалява болките в гърба

На вниманието на всички, които работят дълго на компютър: мускулното напрежение в областта на кръста, гърба и раменете се стопява с ароматерапия, тя е способна да облекчи и болките в областта на гръбначния стълб.

13 най-известни естествени съставки с лечебен ефект: 

лавандула, чаено дърво, розмарин, хвойна, мента, джинджифил, кардамон, бял бор, портокал, портокалов цвят, лимон, роза, жасмин.