Профил
Любими
Кошница
10 „ароматни“ книги

10 „ароматни“ книги

"Ароматът на нова книга е най-хубавият на света“, казва Карл Лагерфелд.

А ние ви представяме селекция от хубави заглавия, от чиито страници се носят най-различни ухания. От тях ще научите повече за изкуството на парфюмите, за ароматерапията и ще се потопите в ценна художествена литература и полезна информация.

 „Парфюмът. Историята на един убиец“, автор Патрик Зюскинд, издателство „Унискорп“


Първият роман на Патрик Зюскинд "Парфюмът" е шедьовър, издаван по цял свят в над 15-милионен тираж.  Ужасяващото създание Жан-Батист Грьонуй, родено във Франция през ХVІІІ в. израства без родители, отритнато от всичко и всички съдбата, но Грьонуй има уникална дарба - притежава невероятно фин нюх, с който усеща миризмите от километри.

Мечтата му - да сътвори най-пленителния парфюм с аромата на извечната жена, създадена от Бог за любов и изкушение, преминава през влюбване, преследване и убийства на красиви жени. Той улавя уханията от мъртвите им тела, за да извлече бленувания аромат, от който да създаде парфюмЪТ.

Колекционерът на парфюми“, автор Катлийн Тесаро, издателство „Бард“


Изоставен парфюмериен магазин в Париж... Три великолепни парфюма крият дълго пазена тайна...

Бракът отвежда Грейс Монро в изтънчените кръгове на Лондон през 50-те, но този живот ѝ е напълно чужд. Когато пристига писмо от Франция, тя научава, че е получила наследство от жена, за която никога не е чувала.

В Париж открива забележителния свят на парфюмеристите и техните музи, докосва се до една заплетена любовна история от миналото в Ню Йорк, през Монте Карло, Париж и Лондон.

Пътят на парфюма”, автор Кристина Кабони, издателство „Бард“


Парфюмът е олицетворение на същността на човека, на неговия дух, на силата му за живот. Да усетиш аромата на друг човек означава да прозреш същността му, да усетиш представата му за света, да го разбереш. Когато избереш свой аромат, ти изразяваш себе си. Всеки парфюм зависи от личността на този, който го създава, и от усещането, което иска да внуши на другите.

Ухание на мрак“, автор Марго Бъруин, издателство „Кръгозор“ 


Еванджелин израства, осъзнавайки изключителните ефекти на уханията. Баба ѝ Луиз е талантлива майсторка в създаването на парфюми и аромати. Когато Ева навършва осемнайсет, Луиз ѝ оставя своя последен подарък – ухание, създадено специално за нея. Малката стъкленица е придружена с бележка: „Не махай кристалната запушалка, Еванджелин, освен ако не искаш всичко в живота ти да се промени”.
От мига, в който слага капчица от парфюма на шията си, тя става обект на неустоимо желание от страна на всички хора край нея. И особено на двама...
Когато най-големият ѝ дар се превръща и в непоносимо проклятие, Ева трябва да открие тайната на уханието си и посланието, което баба ѝ, жената обичала я най-много на този свят, е искала да ѝ предаде: кожа, жасмин, огън, червена кадифена роза и... още нещо.

Хората са безсилни пред аромата. Не могат да се скрият от него, защото не могат да го видят, да го докоснат или уловят и задържат. Против волята им той прониква в мозъка им и докато се усетят, вече е много късно, те са влюбени в него или в човека, който го излъчва

Парфюми в четири сезона“, автор Калина Гарелова, издателство „Сиела“


 Парфюмът е скъп предмет, който при употреба се превръща в невидими молекули. Когато го носим, не се вижда нито марката, нито цената му. Доверяваме се на нещо почти недоловимо, за да изразим представата си за красота, за собствения си характер, за самочувствие или за астроение.
Да се описват миризми е предизвикателство - парфюмите не се поддават лесно на думите. Ароматът им въздейства първосигнално и силно.

Как пробваме, избираме и пазаруваме, по какво да се ориентираме и как да преценим качеството на един парфюм? Как се държат парфюмите в различните сезони, кои пускат шлейфа си само във влага, кои ни дават тонус, за да отметнем завивката, или комфорт, за да се свием уютно?
Кое мирише чисто, в кои порфюми се усеща смокиня, ирис, жасмин, тамян, билки, ветивер, лимон или пудра и крем? Кои са най-ексцентричните, странни и особени миризми в парфюмите, кое мирише хубаво и кои лоши миризми всъщност харесваме?

 

Натурална козметика, приготвена у дома“, автор Ани Строул, издателство „Вдъхновения“


Колекция от 150 напълно естествени натурални рецепти, които ще ви помогнат да разкрасите своето лице, коса, тяло, мигли. Ще ви дадат много решения за трудни ситуации, например как да облекчите мускулните болки след тежка тренировка или изгарянията след прекаляване със слънчевите бани.
Книгата предлага рецепти за органични продукти за красота.

Училище за вкусове и аромати“, автор Ерика Бауъмайстър, издателство „Гурме“


Това вкусен любовен роман, в който се преплитат различни ухания наред с историите на осем човека, попаднали в курса по готварство в ресторанта на Лилиан. След месеци в училището, те започват по естествен начин да се свързват помежду си благодарение на необичайните методи на обучение на Лилиан и любовта им към храната.

„Етерични масла за всеки ден – 101 съвета за употреба“, автор Полина Маркова, издателство „Жануа“

От тази книга ще нaучите кaкви типoве pacтителни мacлa имa, кaк дa ги paзличaвaте и кaк дa избегнете тъpгoвcките клoпки c кaчеcтвo и цени, кaк пpиемaт децaтa или дoмaшните любимци етеpични мacлa, кoи ca тoп 10 в пapфюмеpиятa и кaквo cе кpие в еднa oпaкoвкa c кpем зa лице.

Наръчник по ароматотерапия“, автори Румяна Денкова, Веселин Денков, издателство „Емас“


Авторите на този описват подробно свойствата на най-известните растения, предлагат многобройни рецепти за чайове, бани, компреси, инхалации и козметични процедури.
Настоящият речник е най-пълният справочник по ароматотерапия, издаван в България, и е съобразен с растенията, които могат да се намерят на нашия пазар.

Зодиакална ароматерапия“, автори Мелинда Грей, Патриция Дейвис, издателство „Лира Принт“


Ароматерапията е ценно холистично средство за лечение, за подобряване на психологическата нагласа и физическия тонус, за подмладване и поддръжка на кожата. Съчетана с астрологията, тя може да подсили и подпомогне всеки човек, според рождените му дадености - силните и по-сбали страни, отразени в наталната карта.

Те са свързвани от древни времена, но с какви етерични масла и техники за приложението им можем да променим своята лична легенда?

Ароматерапия за жени“, автор Маги Тисеран, издателство „Любава“


Лечение, създаване на приятна атмосфера в дома и офиса, поддържане на кожата и косата, изобщо – превръщане на света около нас в едно по-хубаво място – това е целта на книгата, която вдъхновява за по-широка употреба на благоуханията.
Маги Тисеран е основател на запазената марка етерични масла "Тисеран", отглежда растения и билки, написала е и друга популярна книга, носеща заглавието "Ароматерапия за влюбени".