Профил
Любими
Кошница
Rose Ardoise – НеРозата

Rose Ardoise – НеРозата

Всеки от парфюмното ми обръжение, а и не само , е наясно с най-старата ми и постоянна олфактивна обсесия – рози! Звучи тривиално, знам, но розата в парфюмерията е толкова многолика, че въпреки преситения пазар и срамното количество налични бутилки , не спирам да търся и опознавам такива аромати. Почитател съм на тъмните, сладки и наситени композиции, но се оказа, че има какво да науча за розите и от Atelier Materi.  Тяхната Rose Ardoise е дръзка интерпретация на градска и съвременна роза, цъфтяща сред бетонно-мраморен площад в центъра на града, отразена от множество офис прозорци, на фона на клаксони и сирени.

По звучене ароматът следва пътеката на минерален кожен шипър с лек, но осезателен розов уклон и трябва да се отдаде дължимото на  Селин Пердриел,  която майсторски е сътворила роза с такава сложност. Тук се играе играта на двусмислието, съчетава се женственост и мъжественост, прозрачност и текстура. Ароматът се отваря със свежите, пикантни нотки на перуанския пипер и индийското орехче, които отразяват ясната, кристална вибрация на салвията. След това розата се изразява изцяло и става доминираща, преди постепенно да се разтвори в свръхдозата амброксан, оставяйки една почти незабележима следа. Звучи елементарно, но не се заблуждавайте, това изобщо не е нито лесен, нито безопасен, за сляпа покупка, аромат. Да, розата е звездата тук, но е някак нефлорална, несиропирана и НеРоза  . Това е розата на бялата риза, на огледалните стъкла и офисния дрескод. Абсолютен унисекс за корпоративна среда!

 Отне ми няколко проби, за да разбера напълно и оценя Rose Ardoise – със сигурност до голямата степен заради купищата традиционни и убийствено сладки розови аромати, които нося и от друга страна – изобилието на амброксана тук. Изисква се голямо умение за овладяването на тази нотка и за себе си съм разбрала, че наличието му в аромати, пряко влияе върху впечатленията и изобщо желанието ми да ги пробвам. На блотер, амброксанът не е чак толкова отчетлив, но на кожа избухва със силата на  стотици фанфари. Тази интензивност успява да приглуши някои от по-медените нюанси на розата, но пък разкрива други -  удивителна чистота на минерални нотки и залп от сурова кожа. Сладостта на тази крайно интересна  НеРоза се усеща във фазата на изсъхване, но е много рафинирана и точно дозирана, ароматът омеква като неволна усмивка. Изключително практичен: нито мъжествен, нито женствен уклон, леееко съблазнителен градски парфюм, който носи собствена мистерия, твърди 7 часа на кожа, перфектен за късна есен и със сигурност за ранна пролет. Препоръчвам го за проба на всеки, готов да излезе от утъпканите пътеки. Ако подходите към него с търпение и доза парфюмен авантюризъм – може много приятно да ви изненада.

by Vanya Pencheva