Профил
Любими
Кошница
Защо уханието на ванилия е най-предпочитано на света

Защо уханието на ванилия е най-предпочитано на света

Топ 5 нишови ванилови аромата, които можете да откриете в Elinor 

Сладкото ухание на ванилин – основната съставка в екстракта от ванилия, който използват парфюмеристите, е любимо на повечето хора, според проучване на шведския Каролински институт. От 10 уникални аромата анкетираните от различни националности са класирали този на ванилия като най-приятен. Анализаторите от Science Alert предполагат, че за това лично предпочитание, необвързано с възраст, пол, място и начин на живот, има еволюционна основа.

Участниците в изследването са били от САЩ, Мексико, Тайланд и други места по света. Те са били помолени да помиришат различни флакони в произволен ред и да класират миризмите от най-приятната до най-малко приятната. След аромата на ванилия най-предпочитан е бил плодовият етил бутират, напомнящ на ананас, а флоралната и пикантна нотка линалоол, на която ухае лавандулата, се нарежда на трето място. Най-неприятната миризма е била на изовалерианова киселина с остър мирис на сирене.

Учените смятат, че имаме универсално възприемане на аромати, което се ръководи от молекулярната структура на всяка миризма, и тепърва ще проучват защо човешките мозъчни рецептори възприемат уханията по сходен начин.

Така или иначе, рядко се среща парфюм, в който да липсва леката нотка на ванилия, защото тя придава дълбочина и предизвиква приятни асоциации с прясно изпечени сладкиши и оттам – с домашен уют. Но обонятелните ни изживявания са отвъд сладкарството, тъй като ароматът на ванилия е сложен и много разнообразен, простира се от опушени и кремообразни през цитрусови, дървесни, водни и дори животински нотки. Всичко това позволява гъвкави комбинации и съчетания на ванилия с контрастни елементи като тропически цветя, минерали, морски бриз и нишовите марки не спират да изследват тази гъвкавост.

Сред огромният избор на аромати в Elinor ви представяме 5 ванилови ухания, на които винаги можете да разчитате – истински впечатляват.

1. Divine VanilleEssential Parfums


 


Essential Parfums се слави с това, че предлага висок клас парфюми на достъпни цени, като акцентира на красотата и устойчивостта на аромата. Divine Vanille е сред известните творения на Оливие Пешо, който смесва ванилията с нотки на портокалови кори, сушени плодове и бонбонени нотки, а в базата се долавя тютюн за лула и ром, канела, черен пипер и салвия. Ароматът е модерно и луксозно изживяване.

2 . Vanille Leather, BDK Parfums



Сътрудничеството на марката с известния парфюмерист Доминик Ропион води до изящния аромат, който смесва топлата ванилия с бензоин и свежи теменужка, тубероза, портокалов цвят и жасмин. Заедно те предизвикват празнично винтидж усещане. Vanille Leather е идеалният партньор за вечерни партита и събития с доза театралност, но и да си сложите този аромат в началото на деня, усещането е несравнимо, а настроението винаги е празнично.

3. Vanilla, Theodoros Kalotinis



 

Парфюмната вода, която марката лансира през 2020 година, се базира на сладките акорди на ванилия, карамел и пачули, като вдъхновение за слънчеви ваканции на гръцки острови, облени от светлина и с предчувствие за радостни преживявания. Този гурме аромат е у унисекс, съблазнителен и вкусен, за всяка възраст и сезон, защото ухае на щастие.

4. Vanillade, Maison Tahite



Кехлибар и цветя - в ултимативната комбинация на Мари Дюшен избухват бадемови и кокосови цветове, цитруси, ванилия и пачули. Ванилови нотки се долавят и в базата, плюс мускус и бензоин. Ароматът е елегантен, богат и устойчив, и всичко това го прави абсолютно прекрасен.

5. The Majestic Vanilla, Alexandre.J 


Ароматът отдава почит на първите ориенталски аромати от 20-те години и започва с връхни нотки на канела, мандарина и бергамот, сърдечният букет е от праскова и боб тонка, за да се развие с лабданум, ванилия, амбър, пачули и мускус. Пиршество на смели контрасти, което намеква, че няма смисъл да сме чак толкова сериозни. Закачлив, оптимистичен и универсален аромат за всички сезони, но и уникален за своите притежатели.